Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. További információt erről Adatkezelési tájékoztatónkban talál.
Menü

Mit lehet tenni, ha a cicád elhízott? Hogyan lehet elkerülni?

Mit lehet tenni, ha a cicád elhízott? Hogyan lehet elkerülni? A túlsúlyos, elhízott macskákra számtalan egészségügyi kockázat, betegség leselkedik. Ebben a blog cikkünkben megpróbálunk segítséget nyújtani neked, hogy mit tehetsz cicádért, hogy elkerüld vagy, ha már bekövetkezett, orvosolni tudd a problémát.

A legfontosabb: a megelőzés

A szobacicák a vadmacskákkal és a szabadon élő házi cicákkal ellentétben nincsenek egész nap talpon, nem saját maguknak szerzik az élelmüket, hanem rajtunk múlik, hogy miből és mennyi táplálékot kapnak. A lakásban tartott kistigrisek számára sok esetben nincs elegendő és megfelelő inger, hogy eleget mozoghassanak. Így könnyen el tudnak lustulni, emellett minél idősebb egy-egy cica, aktivitása annál inkább csökken. Az ivartalanított macskák esetében pedig sokkal gyakoribb, hogy az elhízás bekövetkezik: étvágyuk megnő, aktivitásuk csökken. 

 

Viszont a macskád elhízását kellő odafigyeléssel el tudod kerülni!

 

  1. Alakíts ki ingergazdag környezetetet számára, a szoba legyen biztonságos, de mégis izgalmas számára. Akár vidd el hámmal/utazó táskával sétálni. 

  2. Foglalkozz vele, tanítsd meg trükkökre, és játszatok sokat!

  3. Az előírtaknak, korának, fajtájának megfelelő mennyiségű tápot adj neki! 

 

Túlsúlyos macska - mit tehetsz ellene?

Ha már bekövetkezett a baj, akkor sincs veszve semmi, még nem késő a szokásokon változtatni. Viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a macskák egy ördögi körbe esnek az elhízáskor: minél nagyobb rajtuk a súlyfelesleg, annál kisebb az energiaszintjük, nehezebben mozognak, ami még nagyobb súlygyarapodáshoz vezethet. 

 

Elhízott macska esetén a következőket ajánljuk:

  1. Ha macskád ivartalanítva van, válaszd az Ivartalanított macskák számára kialakított tápjainkat, melyek gluténmentesek, és csökkentett kalóriatartalommal rendelkeznek. Ha cicád nincs ivartalanítva, akkor válaszd Holistic termékcsaládunkat, amely természetes cukornádrostot tartalmaz, ami csökkenti a táp kalóriatartalmát, és elősegíti a normális vércukorszint fenntartását. 

  2. A testmozgás elengedhetetlen. Ahogy az emberek esetében, úgy a cicák esetében is fontos a megfelelő táplálkozás mellett a kellő mennyiségű mozgás. Az ingergazdag környezet, a trükkök tanítása és a játékok nagyon nagy szereppel bírnak!

  3. Konzultálj az állatorvosoddal, hogy mit tudsz tenni macskád érdekében! 

 

A túlsúlyos cicák sok ember szerint cukik, aranyosak, mosolyt csalhatnak az arcunkra, de ez nem egy normális állapot. A macskák alapvetően agilis, mozgékony, kecses lények, és egészségük megőrzése szempontjából nagyon fontos, hogy megfelelő súllyal rendelkezzenek. 

Keresés